Akcja przedmiotu, przedmiot akcji. Mikrohistoria koszalińskich plenerów w Osiekach 1963–1981 przez pryzmat sprawczości rzeczy - Rozmarynowski, Łukasz (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione, 2025)
Artykuł jest próbą przyjrzenia się wybranym wątkom historii plenerów osieckich w latach 1963–1981 z perspektywy przedmiotów obecnych w akcjach artystycznych, wydarzeniach towarzyszących plenerom i mających swój udział w samym procesie twórczym, udostępnianym widzom w ramach funkcjonowania otwartych pracowni. Ramę teoretyczną stanowi tutaj refleksja z zakresu humanistyki zwróconej ku rzeczom oraz filozofia zorientowana na przedmiot Grahama Harmana. W tekście zostały omówione: działanie wybranych przedmiotów uczestniczących w happeningach Tadeusza Kantora, Włodzimierza Borowskiego i Andrzeja Matuszewskiego z 1967 r.; performatywny aspekt wystawy poplenerowej z 1963 r.; uakcyjnienie przedmiotu dokonujące się w otwartych pracowniach; potencjał kolekcji osieckiej w badaniach nad rzeczowością i sprawczością przedmiotu w sztuce.