Od „ożywczego wstrząsu” do „bezmyślnego fabrykowania widoczków” – o plenerach w Paczkowie w okresie PRL-u - Filipczyk, Joanna (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione, 2025)
Artykuł poświęcony jest omówieniu plenerów organizowanych w Paczkowie (woj. opolskie) przez Okręg Opolski Związku Polskich Artystów Plastyków w latach 1967–1979. Tekst oparty przede wszystkim na doniesieniach prasowych, materiałach archiwalnych, częściowo także na zebranych w przeszłości relacjach świadków dotyczących opolskiego środowiska pokazuje ewolucję plenerów od wydarzenia lokalnego do spotkań międzynarodowych. Skupia się głównie na kwestiach pozaartystycznych – organizacji, finansowaniu, warunkach bytowych, relacji z mediami i władzą. Pokazuje paczkowskie plenery jako charakterystyczną imprezę swoich czasów.