Chybiając do celu. Uwagi o niezrealizowanych projektach muzeów - Nowicka-Wojnowska, Martyna (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione, 2022)
Tekst poświęcony jest dwudziestowiecznym projektom muzeów, które z rozmaitych względów nie zostały wcielone w życie, a jednak wywarły wpływ na myślenie o architekturze, a przede wszystkim - o powinnościach muzealnych placówek. Autorka postuluje, by takich projektów nie ignorować w historii sztuki, docenić ich spekulatywny potencjał i podejmować ich badania z perspektywy preposteryjnej.