Z empatią wobec krajobrazu – plener Ziemia Zgorzelecka - Worłowska, Magdalena (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione, 2025)
Sztuka ekologicznie zaangażowana pojawiła się w Polsce na samym początku rozwoju tego nurtu na plenerach i sympozjach artystycznych doby PRL-u. Podczas pierwszej w Polsce imprezy artystycznej w całości poświęconej sztuce ekologicznie zaangażowanej – pleneru Ziemia Zgorzelecka, artyści i teoretycy prezentowali swój alternatywny głos wobec oficjalnej, skoncentrowanej na rozwoju przemysłu ciężkiego polityki państwowej. Jednym z głównych założeń Ziemi Zgorzeleckiej była refleksja nad zrównoważonym rozwojem. Artyści zwracali uwagę na antropogeniczne zmiany w przyrodzie, które materializował kombinat Turów. Bardzo ważne w ich działaniach na plenerze było afektywne odczuwanie zranionej ziemi wzmacniające współczucie i empatię wobec niej. Większość artystów doświadczających krateru kombinatu i jego otoczenia wieloma zmysłami porzuciła tradycyjne media na rzecz efemerycznych i konceptualnych działań.