Kolekcja Wrzesińska: photobooki jako artystyczna wizytówka miasta - Klimek-Lipnicka, Aleksandra (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione, 2025)
Przedmiotem niniejszej pracy jest organizowana przez miasto Września cykliczna rezydencja dedykowana fotografom, w wyniku której powstaje zbiór photobooków nazywany Kolekcją Wrzesińską. Korzystając z perspektywy badawczej zwrotu afektywnego oraz teorii instytucjonalnej, omówiłam funkcjonowanie tego przedsięwzięcia oraz konkretne przykłady dzieł wchodzących w skład Kolekcji. Celem mojej pracy jest zaprezentowanie wrzesińskiego projektu jako pozytywnego przykładu wsparcia dla książki, która jest istotnym medium współczesnej polskiej fotografii. Ponadto pokazuję photobooka jako sprawczy obiekt sztuki, o potencjale performatywnym i afektywnym.