Niezwykłość i codzienność. : Rola pejzażu w twórczości Makoto Shinkaia - Kędzia - Wiśniewska, Paulina (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione, 2023)
Wielu twórców anime, budując światy filmowe, posiłkuje się wyglądem prawdziwych miejsc.Strategia ta osadza akcję w świecie realnym, tam, gdzie odbiorca mógł kiedyś spędzać czas. Animacje Makoto Shinkaia zawierają wiele ujęć odsyłających do autentycznych scenerii ale nie odgrywają one w jego filmach jedynie roli tła. Wyróżniają się niebywałą dbałością o szczegóły. Ponadto do znajomych widoków twórca dodaje sporą dozę niezwykłości. Artysta odtwarza widoki miasta osnutego poranną mgłą, przyprószonego śniegiem, intensywnie oświetlonego i przyozdobionego odblaskiem widma niewielkiej tęczy na flarach światła. Widoki przedstawione w tak drobiazgowy sposób obrazują wewnętrzny świat młodych bohaterów zmagających się z samotnością i tęsknotą, ujawniają ich odczucia i usposobienie. Natura, pejzaż miejski oraz pogoda to kluczowe elementy opowieści snutych przez Shinkaia. W artykule omówiono rolę pejzażu na przykładzie filmów: 5 centymetrów na sekundę, Ogród słów i Kimi no Na wa.